Nyheter fra Norge

Eritreakomiteen

Frihet for eritreere i Eritrea og Norge!

 

 

Håper Hiwet (18) kan feire jul hjemme i Norge

 

SINDRE ØYE HELGHEIM

fra NRK

 

Den eritreiske jenta som ble kidnappet på vei til Bergen skal ha blitt løslatt i helgen. Hjemme i Norge sitter en lettet mamma og venter på å få datteren sin hjem.

 

 

Det var en fantastisk beskjed å få. Nå håper jeg bare at hun snart kommer til Bergen, forteller mamma Letensie Mengestu til NRK.no.

 

Et døgn er gått siden hun fikk telefonen om at datteren var løslatt av kidnapperne i Egypt.

 

– Nå vil jeg bare treffe min datter igjen. Jeg håper at jeg kan feire jul med henne her i Bergen, sier Mengestu gledestrålende.

 

Var på vei til Norge

18-år gamle Hiwet ble kidnappet på grensen mellom Eritrea og Sudan, da hun var på vei til Norge for å bli gjenforent med moren sin.

 

Nå, mer enn fire måneder senere, skal hun endelig ha blitt løslatt.

 

– Vi fikk en fantastisk gladmelding i går kveld om at Hiwet nå er løslatt og er i Kairo. Jeg er kjempeglad og veldig, veldig lettet, forteller Torunn Sæther Rotevatn til NRK.no.

 

– Truet med å selge kroppsdelene hennes

Rotevatn har tatt initiativ til en innsamlingsaksjon, og har vært en viktig støttespiller for familien. Etter en innsamlingsaksjon i Bergen har familien betalt totalt 200 000 kroner i løsepenger til kidnapperne.

 

NRK har tidligere fortalt historien om jenten fra Eritrea, som var på vei til Bergen i sommer. På grensen mellom Eritrea og Sudan ble hun kidnappet, og moren Letensia Mengestu fikk telefoner med trusler fra kidnapperne.

 

– De truet med å drepe henne og selge kroppsdelene hennes, fortalte Mengestu til NRK.no tidligere i høst.

 

Når og hvordan 18-åringen kommer seg til Norge er usikkert. Det er mange skjær i sjøen før mor og datter kan gjenforenes.

 

– Hiwat er nå ulovlig i Kairo så det første som må skje er at hun må registrere seg slik at hun ikke blir fengslet. Hun har ikke identitetspapirer så hun må kanskje ta en gentest.

 

Overførte 200.000

Den unge kvinnen er innvilget midlertidig opphold i Norge. Hennes 15 år gamle bror fikk reise, men Hiwat ble nektet utreise fra Eritrea fordi hun ikke hadde avtjent verneplikten. Derfor betalte hun en menneskesmugler for å komme seg til Sudan og derfra videre til Norge.

 

Det skal være denne menneskesmugleren som solgte henne til kidnapperne.

 

Fristen til å betale pengene gikk ut i slutten av oktober: Selv etter at de 200.000 kronene ble overført levde familien lenge i uvisshet om hva som skjedde med 18-åringen.

 

– Jeg er veldig opptatt av at vi jobber for at dette ikke skjer. Vi må jobbe for at det ikke skjer at barn og ungdom blir kidnappet. Når de først er kidnappet er vi helt handlingslammet. Det eneste alternativet man har er faktisk å betale, mener Rotevatn.

 

 

Bergenslegen Torunn Sæther Rotevatn startet en støttegruppe og samlet inn 200 000 kroner for å få løslatt Letensia Mengestu sin datter Hiwat fra kidnappere i Sinaiørkenen.

Foto: Kaspar Knudsen/NRK

– Har ikke annet valg enn å betale

Flyktninger som blir kidnappet på vei ut av Eritrea er blitt et stort problem, og NRK har fortalt flere lignende historier det siste året. Utenriksdepartementet har tidligere frarådet å betale penger til kidnappere og menneskesmuglerne.

 

– Jeg ønsker ikke et samfunn hvor vi ikke bryr oss om hverandre og jeg forstår ikke hvordan jeg kan hjelpe Letensia (Hiwets mor, red.anm.) uten å betale. Det eneste som betyr noe for henne er at datteren blir fri, sier Rotevatn.

 

Hiwets støttegruppe kommer til å jobbe for at å finne løsninger som gjør at dette ikke skjer igjen, men når det skjer vil Bergenslegen at vi skal hjelpe de som er rammet.

 

– Hvilket standpunkt man tar er helt avhengig av hvor nærme man er saken. Jeg tror alle vil betale om man er nærme nok. Alle vil betale for sin datter, sin sønn eller andre pårørende, men hvis en er langt unna så er det lett å si «ikke betal».